پوکی استخوان

استئوپوروز یا پوکی استخوان بیماری است که درآن استخوان ها تراکم و استحکام خود را از دست می دهند و امکان بروز شکستگی در بخش های پشتی، کمری و لگن وجود دارد.به این بیماری (بیماری خاموش) نیز می گویند. زیرا ضعیف شدن بافت استخوانی بدون هیچگونه علامتی صورت می گیرد.
بیماری پوکی استخوان از طرف سازمان بهداشت جهانی، بعد از سرطان ، سکته قلبی و سکته مغزی چهارمین دشمن بشریت اعلام شده، به طوریکه اولین دهه قرن 21 دهه مبارزه با بیماری پوکی استخوان و مفاصل نام گذاری شده است.

معمولا نخستین نشانه های بیماری، شکستگی های متعدد و کاهش قد افراد است. این بیماری در هر گروه سنی می تواند بروز کند ولی نیمی از زنان به آن مبتلا هستند.
​​​​​​​زنان 4 برابر مردان به این بیماری مبتلا می شوند، زیرا زنان از تراکم املاح استخوانی کمتری در بدن برخوردارند.
​​​​​​​ پس از دوران یائسگی، کاهش استروژن در بدن، مشکل را بیشتر می کند.​​​​​​​

نوبت دهی آنلاین

توضیحات دکتر بهروز یزدانی پیرامون پوکی استخوان

عارضه مهم پوکی استخوان شکستگی پاتولوژیک است که در برخی موارد می تواند کشنده باشد. میزان مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن (سر استخوان ران) در سال اول بعد از شکستگی، در افراد مسن ، به  حدود 20% می رسد و نیمی  از افراد در باقیمانده عمر خویش دچار درجاتی از ناتوانی خواهند بود.
امروز روش های پیشگیری و درمان مختلفی در دسترس بوده یا در حال ارائه هستند. پیشگیری و درمان پوکی استخوان شامل : روش های داروئی و غیرداروئی است. در هر دو مرحله پیشگیری و درمان، هدف انجام هرچه زودتراقداماتی است که منجربه حفظ تراکم استخوان و مانع ازدست رفتن یک دستی و صحت ساختار استخوانی شود تا بدین ترتیب از بروز شکستگی ها جلوگیری گردد.
نتایج بررسی های تراکم ماده معدنی استخوان با احتمال خطر شکستگی به خوبی مرتبط است و این ارزیابی بدون هیچ ناراحتی برای بیمار قابل انجام می باشد.اگرچه روش های متعددی برای این منظور وجود دارد، بهترین شیوه رایج، روش DXA می باشد. سنجش تراکم استخوان به روش DXA به عنوان استاندارد طلائی یا  روش انتخابی برای تشخیص پوکی استخوان تلقی می گردد. جالب این  که این روش بررسی، هیچ گونه عارضه و خطری برای بیمار ندارد و روشی کاملا بدون درد است.     

تشخیص ، پیشگیری و درمان

همه گیری کرونا و پوکی استخوان

​سالمندان و افرادی که مبتلا به بیماری هایی نظیر دیابت، بیماری های ریوی، بیماری قلبی یا کلیوی هستند در معرض خطر عوارض جدی تر بیماری کویید 19 قرار دارند. رعایت نكات بهداشتی توصیه شده توسط مسئولین بهداشتی، میتواند در کاهش ابتلا به بیماری کمک کننده باشد.
ابتلا به پوکی استخوان یا استفاده از درمان های پوکی استخوان، خطر ابتلا به ویروس کرونا یا عوارض جدی آن را افزایش نمی دهد. با این حال، اکنون اهمیت پیشگیری از شکستگی در افراد مبتلا به پوکی استخوان از هر زمان دیگری بیشتر است.

​لازم به ذکر است که :
​​​​​​
ابتلا به پوکی استخوان خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش نمی ​​​​​​​دهد.
اگر چه در این زمان وچود نگرانی و اضطراب زیاد قابل درک است، اما اطمینان داشته باشید که اکثر افرادی که ویروس کرونا را می گیرند، فقط به بیماری خفیف مبتلا می شوند و در خانه بهبود می یابند.